Tot aquest projecte va començar ara fa tres anys, al 2009, quan per primera vegada, vaig decidir instal·lar una estació meteorològica a casa, ubicada en la zona nord de Picassent. La meua passió per la meteorologia em portà a aquest punt, motivat per la diversitat climatològica, que dins d’un clima mediterrani com el nostre pot existir, i que ens ofereix circumstàncies tan variades, com per exemple episodis de plujes intenses i persistents, altíssimes temperatures en ple estiu amb vent de ponent calent, tronades amb fort aparell elèctric, pluja i pedra, també temporals de ponent amb fortes ratxes de vent durant l’hivern, així com inversions tèrmiques i inclús nevades a cotes molt baixes de forma esporàdica, però que han arribat a vestir de blanc els pics de les muntanyes de Picassent. Tots estos factors i a més, és clar, la meua passió pels fenòmens metereològics, em van acabar de decidir.

Després de tindre instal·lada l’estació i començar a conéixer totes les seues opcions, així com indagar amb diferents programes informàtics i començar a participar en diferents fòrums per la xarxa de xarxes, va prenent força la idea de, com molts altres aficionats, crear un web en el qual poder oferir en directe totes les dades que registra l’estació.

 I ens posàrem mans en farina. A finals del 2010, naixen les primeres idees de com dissenyar la pàgina web, quines seccions podia tindre i què pot oferir d’informació, sobretot centrada a Picassent, tant en previsions, com en la possibilitat de crear un arxiu en què poder guardar tots els registres, així com la idea de tindre una webcam per poder tindre imatge en directe del temps a Picassent.

A principis del 2011, el projecte va agafant cos i durant tot l’any es va creant la pàgina, tot a base d’un llarg cicle, fins  aconseguir donar la forma concreta, que no és una altra que mostrar dades de l’estació, amb imatge en directe precisa i al minut, un arxiu i una recopilació de models triats per mi, per creure que ara per ara són els mes fiables possible. Es tracta a més d’oferir a través de la web una informació ràpida i senzilla per a qualsevol tipus d’usuari, encara que per als més aficionats, existeixen apartats com el GFS  amb meteogrames i les seues diverses opcions de les quatre eixides dels seus mapes.

A l’octubre del 2011, després d’estar molt de temps seguint la zona de Terrabona, per les seues fortes inversions tèrmiques, instal·le una segona estació, per tindre un altre lloc en el qual agafar dades que no siga dins de Picassent, i així tindre informació del terme municipal, amb la qual cosa, gràcies a la Comunitat de Regants del Canal Xúquer-Túria, em permeten en una estació de goteig, instal·lar l’estació de Terrabona.

A principis del 2012, la web està pràcticament acabada i durant sis mesos es realitza un intens treball de comprovació de dades, crear l’arxiu i fer realitat el funcionament de la webcam, així que el dimarts dia 5 de juny, la web queda oberta al públic i per fi Picassent, per primera vegada, té la seua pròpia pàgina web de l’oratge: www.meteopicassent.com

Actualment meteopicassent té com a eines de treball, una estació a Picassent en la zona nord i una altra en Terrabona, aquestes estacions estan les 24 hores del dia pujant dades a dos pàgines, en les quals milers d’aficionats aportem dades i creem una xarxa d’estacions a Espanya així i també a nivell mundial.

Ací estan les estacions en Meteoclimatic:

http://www.meteoclimatic.com/perfil/ESPVA4600000046220B

http://www.meteoclimatic.com/perfil/ESPVA4600000046220C

També trobem ací els enllaços a Wunderground.Com:

http://espanol.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IVALENCI26

http://espanol.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ICOMUNID112

El model d’estació meteorològica empleada tant a Picassent com en Terrabona és la PCE-FWS 20, fins l’any 2015, despres pasem a les noves Oregon WMR-300

A les dos estacions per a tindre una millor presa de dades i així poder contrastar amb la pluja arreplegada de les estacions, hi ha instal·lats dos pluviòmetres procedents d’EE.UU., amb capacitat per a 280 mm, als que, de forma manual, vaig anotant les dades en una arxiu a casa, encara que continue conservant el típic pluviòmetre de tota la vida,  ja que mai ha fallat en els seus mesuraments.

  

En  meteopicassent, a la pàgina principal junt amb els registres, hi ha una webcam que és com una finestra a la comarca de l’Horta Sud, on també podem veure en l’horitzó la ciutat de València.

Esta camera està enfocada al NE.

La camera utilitzada és una AXIS model M1011

 

 

En l’estació de Picassent, hi ha una xicoteta estació amb sensor exterior, que s’utilitza molt per mesurar la temperatura a nivell de terra.

Les coordenades de les estacions són les següents:

Estacio de Picassent; longitud 00-27′-24” W i latitud 39-22′-00” N

Estacio de Terrabona; longitud 00-28′-17W i latitud 39-20′-11” N

En meteopicassent podeu enviar fotos per a crear un arxiu fotogràfic, qualsevol que siga la seua temàtica, tronades, posades de sol, alba, boira, vent, neu, pluges etc… Per a això en la pàgina principal hi ha un desplegable on poder enviar un ‘e-mail’ de contacte o bé enviar les fotos a la següent adreça de correu:

info@meteopicassent.com

Les estacions de meteopicassent, funcionen les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, i les seues dades, es comparen diverses vegades al dia per tal d’oferir una informació correcta, així com en l’estació de Terrabona es disposa d’un SAI per a no perdre contacte de l’estació.

Meteopicassent, també esta a Twitter on tens els registres de l’estació cada 30 minuts, i tambe a Facebook,   actualment meteopicassent, col·labora en l’espai Açi i Ara de Radio l’Om a la 94.7 de la FM.

La webcam també esta en la secció de webcams a la pagina de http://meteomarxalenes.blogspot.com.es/, aixi com a la pagina http://www.eltiempodeunvistazo.com/

6 mesos després de la inauguració de meteopicassent, la Comunitat de Regants del Canal Jucar-Turia li agrada el projecte i decidix col·laborar i finança una nova estació per a ubicar-la en el Realon (zona entre Picassent i Torrent), així que aprofite i per a acabar el projecte de la web,  decidisc comprar una quarta estació per a instal·lar en la Soroixa, zona elevada a 220 msnm, ideal per a veure bones tempestes a l’estiu, per tant s’instal·la una webcam per a tindre imatge en directe del que succeïx en tota eixa zona, on està el Clot dels Tortugues, així com zones urbanes de la Soroixa o El Pinar.

Des de novembre del 2012 al gener del 2013, es realitzen els preparatius i ajustos necessaris en la web, per a continuar amb el projecte. I ja al febrer comença en fase de proves les dos noves estacions, sent ja al març quan queden totalment instal·lades,  oferint dades e imatges en directe.

A les estacions se’ls instal·la un pluviòmetre,  també manual procedents d’EE.UU. per a comprovar cada vegada que plou, si les xifres  que oferixen les estacions són correctes, així les dades són molt mes exactes i precises.

Per tant ja tenim com havia comentat anteriorment, instal·lades 4 estacions a Picassent, en quatre punts totalment diferents i amb característiques meteorològiques que són també totalment diferents.

La següent parada de meteopicassent, va ser al gener del 2015, amb la instal·lació de les nova estació professional Oregon Scientific WMR300, d’alta fiabilitat i amb molta precisió en les seues dades. Esta nova estació queda instal·lada a Picassent i substituïx a l’anterior PCE, per tant ara mateix, i veient el resultat que esta donant en les seues dades, durant el 2015 tambe queda substituida l’estació de Terrabona per la nova Oregon Scientific WMR300.

Durant l’any 2016, amb l’ajuda de la Comunitat de Regant del Canal Xuquer-Turia dels Sector que corresponen a Picassent, queden tambe renovades i per tant les PCE pasen a millor vida, donant pas per fi a dos noves Oregon WMR-300, aixi que totes les estacions meteorològiques de meteopicassent queden renovades i funcionant perfectament.

oregon-scientific-wmr300-image2

Així Picassent amb les seues 4 estacions, la següent parada es formar part de la Xarxa d’estacions Meteorològiques que té Meteoclimatic, pagina de referència per a recopilar dades en molts organismes i mitjans de comunicació, amb la meta de pasar l’auditoria corresponent i poder obtindre el segell de maxima qualitat.

Donar les gràcies per a la creació de la web:

Jaume de http://alquadrat.com/nouweb/  pel disseny

Esther de http://www.kesthers.com/  i Didac Ferrer de http://www.totmultimedia.com/  per la seua paciència en les interminables converses per a poder fer realitat la web en temes de programació.

També a l’interminable suport tècnic i humà de Daniel Fernandez.

Gracies a l’ajuda de la meua dona Amparo i  Paco, aixi com per la comprensió i paciència que han tingut.

Benvinguts a www.meteopicassent.com

Joan Enric Vilar

Picassent 5 de juny del 2012