RESUM 2014

El titular del resum de l’any 2014, és ja ben conegut per tots, és qualificat com l’any mes càlid des d’almenys 1950, amb una temperatura mitjana a València de 16.3 graus. La nota mes significativa van ser les pluges, amb un 30% menys de pluja, a Picassent, tenim una mitjana de 450 litres aproximadament, durant l’any 2014 el registre total va ser de 269.7 litres, molt lluny com podeu veure de la mitjana que tenim en el nostre municipi.

Curiosament ha sigut un any, que a excepció del mes d’agost, la resta de mesos, en mes o menys quantitat, però tots els mesos de l’any, vam tindre algun registre de pluja, són dades curioses, per que altres anys les grans quantitats de pluja solen ser, en mesos com a octubre o novembre, o també com al setembre del 2012 ( 132 litres), amb bons registres durant estos mesos, és fàcil arribar a la mitjana o superar-la. Recordar que 2013 va acabar amb 253 litres, una quantitat també molt lluny de la mitjana de Picassent, i mes baixa que la del 2014, amb eixos 269.7 litres, zones com Terrabona ha registrat 301 litres, 298 la zona del Realon i amb 247 litres La Soroixa ha sigut la zona de Picassent amb els registres mes baixos.

2014 torna a ser un any, on ens ha faltat pluja, encara que és veritat que la tardor ha passat sense pena ni glòria, haguera sigut bo tindre un bon episodi de pluges durant diversos dies, o tal vegada eixes tempestes estivals de finals d’estiu, on només recorde la del 4 de juliol. També ha sigut curios que hem tingut períodes de 66 dies seguits sense  ploure, des del 3 de juliol fins al 7 de setembre, molts dies i mes coincidint amb el període de mes calor que és l’època estival.

Per a mi i per a molts vosaltres, crec que estarem coincidint en el mateix, ens ha faltat l’auntentica tardor de pluges, i la veritat és que fins al 31 de desembre, el fred no ha sigut d’hivern, temperatures mes o menys dins del normal. Encara que si fem referència al passat hivern, des de l’1 de gener fins al 21 de març, les temperatures mitges d’estos tres primers mesos, són mes elevades si les comparem amb les del 2013

 ANY 2013 – TEMPERATURA MITJANA

GENER  13.8

 FEBRER 12.7

 MARÇ  15.2

ANY 2014 – TEMPERATURA MITJANA

GENER 14

 FEBRER 13.7

 MARÇ  14.7

temp-mitja en la C. Valenciana

El vent de ponent va tornar a protagonitzar els primers mesos de l’any, molt paregut al mateix període del 2013, amb absència de fred i pluges, temporals de vent de component oest, amb dies i dies de vent. Amb la primavera del 2014, també podem observar que les temperatures mitges dels mesos d’abril, maig i juny, van ser molt superiors, si les comparem amb 2013, només juny del 2012, supera en la mitjana, al del 2014. Així que una primavera amb calor, temperatures molts dies mes pròpies de finals de juny o de la primera setmana de juliol.

Arribats a l’estiu, podríem dir, que fins el mes d’agost, les temperatures i la calor, va ser normal, inclús amb absència de dies pesats, puntualment algun dia de calor, però res fora del normal, tan sols el dia 5 el vent de ponent va deixar 35 graus de màxima.

La situación va canviar quan arribem al mes d’agost, ja que va ser un mes amb molta calor, amb temperatures altes, també amb dos dies de ponent, fent disparar el registre de màxima fins als 41.3 graus el 26 d’agost, amb 35 graus el dia 10 del mateix mes i nits molt pesades, amb mínimes de 24 o 25 graus.

Però el tema de la calor, no acaba ací, arribem a setembre, i amb la tardor les temperatures estan  per damunt de la mitjana, i amb una ponentada en ple mes de setembre de 36.6 graus, amb nits tropicals quasi tot el mes, fins a arribar al punt d’entrar en el mes d’octubre amb màximes de fins a 34.8 graus el dia 21, però també registres de 30 graus durant diversos dies,  fins al dia 24 d’octubre, els registres de màximes van ser com en un mes d’agost, queda clar que hem tingut estiu llarg i pesat en el seu tram final.

La meua conclusió es que l’any 2014, ens deixa un hivern novament amb vents de component oest, una primavera amb temperatures altes, per damunt de la mitjana, i un estiu que ha sigut llarg i pesat a l’agost i prolongant-se fins ben entrat la tardor, una estació que ens ha deixat sense plug  es, i on tornem a quedar per baix de la mitjana que anualment registra Picassent.

Grafic de pluja per comarques al 2014.

Pluja al 2014   

GRAFICS DEL ARTICLE AEMET VALENCIA

15 anys de Radio l'Om ( 94.7 FM) La radio pública de Picassent

Amb motiu de l’aniversari dels 15 anys de Ràdio l’Om, i com a col·laborador amb l’emissora des de l’any 2011, els treballadors de l’emissora publica de Picassent, han produït un vídeo sobre la meua afició i com a col·laborador de  ràdio l’Om,  durant tres anys.

Gràcies Viky Vazquez, Julio Gomez,Salva Sòria i Jose Luis Hervas.

Recorda que Radio l’Om, esta en la 94.7 FM.


 

http://www.youtube.com/watch?v=tzxK300NEVE&feature=c4-overview&list=UUGpJZXWgo-YVsgBjsuVv19A

Dibujo

Dibujo1

RESUM ANY 2013

Resum del 2013, açi deixe un xicotet resum de pluges, temperatures i mes dades, començem diguent que 2013 ha tingut un dèficit d’aigua important, ja que si Picassent, té una mitjana de 450 litres anuals, els registres amb què acabem l’any, queden molt lluny de la mitjana:

Terrabona 349 litres.

Picassent 253.1 litres.

Realon 228.4 litres.

Soroixa 225.8 litres.

Els registres de les pluges en les estacions automàtiques estan perfectament contrastades amb pluvio manual, crida l’atenció les pluges registrades en Terrabona amb quasi 100 litres mes que a Picassent, i això que esta molt prop, però l’orografia del terreny, així com les tempestes locals han jugat un paper important en la diferència de pluges.

TITULAR; Any roín de pluges a Picassent, amb una primavera plujosa i un estiu amb bons registres, la tardor ha sigut seca i molt càlida, molt per damunt del normal.

Vos deixe una de les imatges del any, es de la tempesta que tinguerem a finals d’abril, enviada per Carlos Tarazona Valero en la zona del AUMA.

1554578_272511592902322_1366763068_n

Tambe podem parlar de vent, un any 2013 on ha tingut molt protagonisme, massa diria Jo. L’hivern passat va ser amb molt vent, amb poc ponent a l’estiu, i amb prou dies esta tardor, ara hem tornat al vent de nou, i pareix que el 2014 ho rebrem amb mes ponent.

Les ratxes màximes registrades a Picassent i el seu terme municipal han sigut  les següents:

Terrabona amb 90.7 km/h el passat dia de Nadal.   

Picassent amb 88 km/h el dia 6 d’abril

Soroixa amb 85.7 km/h també el dia de Nadal

Realon amb 70.9 km/h    el 30 de març.                                                                                                                                             

En referencia a les màximes i minimes registrades en el 2013, este és el rànking a Picassent i en el camp;

Maxima de 36 graus registrada el 28 de juliol en l’estació ubicada en Terrabona.

La minimma també ha sigut per a Terrabona amb -1.3 graus registrada el 29 de novembre.

A Picassent la maxima es va registrar el 28 de juliol amb 35.5 graus i la minima és de 2.5 graus el 29 de novembre.

El 2013 el podríem definir, com una any on els primers mesos, gener i febrer, van ser d’un hivern amb molt de vent, poc de fred i poques pluges, després passem a uns mesos de març, abril i maig (la primavera)  amb molta pluja i dies inclús de fred, amb unes temperatures que van arribar a ser fresquetes fins ben entrat el mes de juny.

L’estiu ens havien anunciat que seria fresquet o sense quasi estiu,  realment la lògica despres de la notícia tan sensacionalista, va ser d’un estiu sense molta calor, amb nits suaus, que inclús a finals d’agost eren de fresqueta per a dormir a les nits, sobretot en moltes zones del camp, però també a Picassent, aixo si, tambe tinguerem dies de calor amb alguna ponentada, pero ni va ser un estiu sense estiu ni va ser fresquet, ho podriem deixar en uns mesos estivals suaus i puntualment amb algun dia de caloreta, pero res del altre mon.

Desres del suau estiu amb una primavera plujosa i fresqueta, pareixia que el bon cicle continuaria amb una tardor de pluges com les que solem tindre en la nostra zona, però no va ser així, i ens quedem sense pluges i amb temperatures per damunt del normal per a l’època de l’any en què ens trobàvem que era tardor, deixant un octubre i novembre amb màximes de 32.9 i 30.7 respectivament, una tardor amb molta calor i poques pluges.

Per acabar arribem a desembre que comença amb dies tranquils, temperatures suaus, pero rapidament començem amb el vent i fronts entrant per el NW peninsular que deixaria vent i mes vents altra vegada, fins arribar a final d’any.

RESUMEN ANY 2012

El 2012 ens deixa les dades següents:

Temperatura màxima de 37.5 graus el 15 d’agost.

Temperatura mínima en el camp de -5.9 graus el 12 de febrer i dins del poble de Picassent -0.6 graus també el 12 de febrer.

La màxima ratxa de vent va ser el 18 de gener amb 88.7 km/h.

Pluja anual del 2012:  Picassent 443.1 litres — Terrabona 450.1 litres

Els titulars de l’any sens dubte, ens porta un estiu molt calorós sobretot en el mes d’agost, tambe tenim la tromba d’aigua del 28 de setembre on es van arreplegar 110.3 litres (en quasi 1 hora) i la del 18 de novembre amb 53 litres, per altra banda hem tingut molts dies amb vent de ponent sobretot en els mesos de Gener, febrer, aixi com en primavera i en la part de final de l’any, en quant a precipitacions totals molt justes per a arribar a la mitjana que anualment té Picassent que són 450 mm.

Destacable l’Onada de fred del mes de febrer, registrant durant 10 dies continuats temperatures negatives, arribant a -5.6 graus, i dies i dies d’nversio termica en l’Estacio de Terrabona.