RESUM 2014

El titular del resum de l’any 2014, és ja ben conegut per tots, és qualificat com l’any mes càlid des d’almenys 1950, amb una temperatura mitjana a València de 16.3 graus. La nota mes significativa van ser les pluges, amb un 30% menys de pluja, a Picassent, tenim una mitjana de 450 litres aproximadament, durant l’any 2014 el registre total va ser de 269.7 litres, molt lluny com podeu veure de la mitjana que tenim en el nostre municipi.

Curiosament ha sigut un any, que a excepció del mes d’agost, la resta de mesos, en mes o menys quantitat, però tots els mesos de l’any, vam tindre algun registre de pluja, són dades curioses, per que altres anys les grans quantitats de pluja solen ser, en mesos com a octubre o novembre, o també com al setembre del 2012 ( 132 litres), amb bons registres durant estos mesos, és fàcil arribar a la mitjana o superar-la. Recordar que 2013 va acabar amb 253 litres, una quantitat també molt lluny de la mitjana de Picassent, i mes baixa que la del 2014, amb eixos 269.7 litres, zones com Terrabona ha registrat 301 litres, 298 la zona del Realon i amb 247 litres La Soroixa ha sigut la zona de Picassent amb els registres mes baixos.

2014 torna a ser un any, on ens ha faltat pluja, encara que és veritat que la tardor ha passat sense pena ni glòria, haguera sigut bo tindre un bon episodi de pluges durant diversos dies, o tal vegada eixes tempestes estivals de finals d’estiu, on només recorde la del 4 de juliol. També ha sigut curios que hem tingut períodes de 66 dies seguits sense  ploure, des del 3 de juliol fins al 7 de setembre, molts dies i mes coincidint amb el període de mes calor que és l’època estival.

Per a mi i per a molts vosaltres, crec que estarem coincidint en el mateix, ens ha faltat l’auntentica tardor de pluges, i la veritat és que fins al 31 de desembre, el fred no ha sigut d’hivern, temperatures mes o menys dins del normal. Encara que si fem referència al passat hivern, des de l’1 de gener fins al 21 de març, les temperatures mitges d’estos tres primers mesos, són mes elevades si les comparem amb les del 2013

 ANY 2013 – TEMPERATURA MITJANA

GENER  13.8

 FEBRER 12.7

 MARÇ  15.2

ANY 2014 – TEMPERATURA MITJANA

GENER 14

 FEBRER 13.7

 MARÇ  14.7

temp-mitja en la C. Valenciana

El vent de ponent va tornar a protagonitzar els primers mesos de l’any, molt paregut al mateix període del 2013, amb absència de fred i pluges, temporals de vent de component oest, amb dies i dies de vent. Amb la primavera del 2014, també podem observar que les temperatures mitges dels mesos d’abril, maig i juny, van ser molt superiors, si les comparem amb 2013, només juny del 2012, supera en la mitjana, al del 2014. Així que una primavera amb calor, temperatures molts dies mes pròpies de finals de juny o de la primera setmana de juliol.

Arribats a l’estiu, podríem dir, que fins el mes d’agost, les temperatures i la calor, va ser normal, inclús amb absència de dies pesats, puntualment algun dia de calor, però res fora del normal, tan sols el dia 5 el vent de ponent va deixar 35 graus de màxima.

La situación va canviar quan arribem al mes d’agost, ja que va ser un mes amb molta calor, amb temperatures altes, també amb dos dies de ponent, fent disparar el registre de màxima fins als 41.3 graus el 26 d’agost, amb 35 graus el dia 10 del mateix mes i nits molt pesades, amb mínimes de 24 o 25 graus.

Però el tema de la calor, no acaba ací, arribem a setembre, i amb la tardor les temperatures estan  per damunt de la mitjana, i amb una ponentada en ple mes de setembre de 36.6 graus, amb nits tropicals quasi tot el mes, fins a arribar al punt d’entrar en el mes d’octubre amb màximes de fins a 34.8 graus el dia 21, però també registres de 30 graus durant diversos dies,  fins al dia 24 d’octubre, els registres de màximes van ser com en un mes d’agost, queda clar que hem tingut estiu llarg i pesat en el seu tram final.

La meua conclusió es que l’any 2014, ens deixa un hivern novament amb vents de component oest, una primavera amb temperatures altes, per damunt de la mitjana, i un estiu que ha sigut llarg i pesat a l’agost i prolongant-se fins ben entrat la tardor, una estació que ens ha deixat sense plug  es, i on tornem a quedar per baix de la mitjana que anualment registra Picassent.

Grafic de pluja per comarques al 2014.

Pluja al 2014   

GRAFICS DEL ARTICLE AEMET VALENCIA